Rano jesz idealnie zdrowe śniadanie, odsypujesz płatki owsiane co do grama, odmawiasz w pracy ulubionego ciasta, a wieczorem Twoje myśli krążą tylko wokół pizzy i czekolady? Jeśli zastanawiasz się, dlaczego wieczorny głód oddala Cię od osiągnięcia efektów, koniecznie przeczytaj ten artykuł. Spożywanie zbyt małej ilości energii Odchudzasz się na diecie 1200 kcal? Ograniczasz maksymalnie ilość pożywienia? To może być źródło Twoich problemów. Jeśli przez cały dzień nie dajesz swojemu organizmowi odpowiedniej ilości paliwa do działania, nic dziwnego, że Twoje ciało prosi o więcej energii. Podstawą zdrowego i trwałego odchudzania są odpowiednio zbilansowane posiłki, które dostarczają odpowiedniej ilości energii, odpowiedniej do Twojego wieku, aktywności czy stanu zdrowia. Odchudzanie się na dietach ubogo energetycznych wcale nie przyniesie lepszych i szybszych efektów – wręcz przeciwnie, działają one na Twoją niekorzyść, utrudniając osiągnięcie celu. Zbyt niska podaż białka w diecie Posiłki czy przekąski ubogie w białko dają mniejszą sytość i sprzyjają podjadaniu. Dlatego podczas odchudzania warto zadbać o odpowiednie spożycie tego makroskładnika. Źródła białka znajdziesz w produktach mlecznych, jajkach, chudym mięsie, rybach, nasionach roślin strączkowych, orzechach, nasionach i produktach zbożowych. Bazowanie na produktach o niskim indeksie sytości Produkty żywnościowe różnią się oddziaływaniem na nasz organizm, dlatego ma znaczenie, co kładziesz na swoim talerzu. Indeks sytości to wskaźnik, który informuje o zdolności danego produktu żywnościowego lub potrawy do zaspokojenia głodu. Jadłospis podczas odchudzania powinien bazować na produktach o wysokim indeksie sytości, czyli produktach o niskim stopniu przetworzenia, bogatych w białko i błonnik – są to między innymi kasze, owoce, warzywa czy rośliny strączkowe. Zakazy, zakazy, zakazy Zakazywanie sobie ulubionych i smacznych produktów nie jest skutecznym sposobem na odchudzanie. Im bardziej rygorystyczne zasady diety, tym bardziej marzymy o zjedzeniu zakazanych produktów, doprowadzając do napadów objadania się. Wyniki badań naukowych sugerują, że surowe zasady diety sprzyjają wykształceniu się niewłaściwych wzorców żywieniowych oraz naprzemiennego tycia i chudnięcia. To nieprawda, że głód jest nieodłącznym elementem diety odchudzającej. Pamiętaj, że zdrowa dieta odchudzająca może być smaczna, kolorowa, sycące i uwzględniająca Twoje ulubione produkty. Co ważne, powinna także szanować Twoje sygnały głodu i sytości pochodzące z ciała. Autorka: Paulina Wójtowicz
Comments are closed.
|
AutorkiIga Palacz Archiwum
December 2020
Kategorie |