„Kiedy to wszystko minie, wszyscy będziemy o jakieś 10 kilogramów grubsi” – to częsty żart w czasie przymusowej izolacji w domach. Co zrobić, by zakończenie epidemii nie wiązało się dla nas z dodatkowymi kilogramami i koniecznością odchudzania się? Jest na to kilka prostych sposobów. Światowa Organizacja Zdrowia podkreśla, że zdrowe odżywianie się jest szczególnie ważne, gdy nasz układ odpornościowy może być wystawiony na próbę. Z jednej strony, dostęp do żywności jest nieco ograniczony, a przed wieloma sklepami tworzą się kolejki. Z drugiej strony, większość z nas zrobiła spore zapasy w obliczu tej sytuacji. Obie te rzeczy sprawiają, że racjonalne i zbilansowane odżywianie może stanowić nie lada wyzwanie. Oto kilka prostych zasad:
Na koniec jeszcze jedna rada: planuj dokładnie zakupy spożywcze. Przed wyjściem na zakupy przeglądnij dokładnie, co masz w domu, a czego Ci brakuje. Wielu z nas ulega obecnie pokusie robienia zbyt dużych zapasów, co prowadzi nie tylko do przejadania się, ale też marnowania jedzenia. Zwróć uwagę na terminy przydatności do spożycia, by ograniczyć wyrzucanie żywności. Autorka: Iga Palacz Źródło: Zalecenia Światowej Organizacji Zdrowia odnośnie odżywiania podczas pandemii COVID-19. „Czego to ja nie zrobię, gdy to wszystko się skończy…”Znasz tę myśl? • Planujesz już, co zrobisz, gdy możliwe będą nieograniczone spotkania z innymi ludźmi? • Chcesz jeszcze lepiej zadbać o swoje zdrowie? • Borykasz się z problemem nadmiernych kilogramów? Już dzisiaj możesz zarezerwować miejsce w naszym programie. Wizyty są zawieszone, ale zbieramy listę uczestników – liczba miejsc ograniczona. Nasz program jest w zupełności bezpłatny. Dowiedz się więcej o projekcie „Wybieramy Zdrowie”. Masz pytania dotyczące tekstu lub chcesz podzielić się swoimi doświadczeniami? Czekamy na Twoje komentarze pod naszymi wpisami na mediach społecznościowych!
Comments are closed.
|
AutorkiIga Palacz Archiwum
December 2020
Kategorie |