Wraz z nadejściem sezonu letniego, truskawki, borówki, czereśnie i inne owoce sezonowe w coraz większych ilościach pojawiają się w sklepach i na lokalnych ryneczkach. Często mówi się, że warto jeść tyle, ile się da, aby wystarczyło na cały rok. Ale czy jest to zdrowe dla naszego organizmu? Korzyści płynące ze spożywania owoców Wiele owoców posiada cenne składniki odżywcze, które mogą wspomóc trawienie, wzmocnić układ odpornościowy, a także dodać energii. Uwagę należy zwrócić na owoce jagodowe — właśnie je można obecnie z łatwością znaleźć i włączyć do codziennej diety. Poniżej znajduje się tabela z najbardziej popularnymi w Polsce owocami jagodowymi i charakterystycznymi dla nich korzyściami: Zawartość cukru w owocach Ważnym aspektem jest również to, że wiele z tych owoców ma wysoką zawartość węglowodanów (w tym cukrów). Według Departamentu Rolnictwa Stanów Zjednoczonych (USDA, www.usda.gov), banany i winogrona mogą mieć 15-17g cukrów na 100g, czereśnie — 12g, jabłka około 10-12g (Gala, Red Delicious — 11-12g; Granny Smith — 10g), borówki, morele i ananasy — 8-9g, truskawki — ok. 5g. Zjedzenie kilograma truskawek dostarcza około 53-54 g cukrów i około 350 kcal, a kilo czereśni jest źródłem 120g cukrów i 630 kcal. Oczywiście, nie każdego dnia zjadamy kilogramy różnych owoców, jednak warto pamiętać, że mają one, jak i inne jedzenie, swoją wartość kaloryczną, a także naturalnie występujące cukry. Dla porównania, cukrów w kilogramie truskawek może być mniej więcej tyle, ile w 0,5l znanego napoju gazowanego (55g) lub 100g znanego kremu czekoladowego (54g). „Zdrowsze” cukry? Co sprawia, w takim razie, że preferujemy cukry z owoców, w porównaniu do dodanych w słodyczach, nawet jeśli mają one podobną kaloryczność? Nie jest tak dlatego, że cukry naturalne i dodane różnią się od siebie jakością (pomijając na razie zamienniki cukrowe, które są odrębnym tematem do omówienia). Z najczęściej występujących w owocach prostych cukrów (monosacharydów) dwa odgrywają znaczącą rolę w żywieniu człowieka:
Przeglądy badań wskazują, że na poziomie molekularnym (a właśnie on odgrywa ważną rolę w przetwarzaniu cukrów w organizmie), te dwie grupy cukrów mają dokładnie taką samą strukturę w przypadku występowania naturalnego, jak i stworzonego w laboratorium. Na przykład, spożywanie umiarkowanych ilości cukrów w postaci syropów (glukozowo-fruktozowy, glukozowy czy o wysokiej zawartości fruktozy) nie wykazało znaczących różnic dla zdrowia, w porównaniu z cukrem stołowym. Zdjęcie: Unsplash (adrianna geo) Liczy się ilość Możemy powiedzieć, że nasz organizm nie jest w stanie odróżnić cukru z pomarańczy, soku pomarańczowego czy słodkiego napoju gazowanego. Natomiast spore znaczenie ma ilość cukrów w naszej diecie. Warto podkreślić, że brak znacznych skutków negatywnych w przytoczonych analizach badań jest oparty na wynikach osóbspożywających cukry w umiarkowanych ilościach. W przypadku przekroczenia normy dziennej wykrywany był negatywny wpływ na zdrowie dla każdego rodzaju cukrów. Czy oznacza to, że nie ma znaczenia, co wybrać: napój gazowany, 100% sok z owoców czy same owoce? Nie, ale uwzględnienie ilości cukrów i kalorii w owocach jest wskazane, gdyż ich nadmiar również może skutkować wystąpieniem efektów niepożądanych. Cukier prosty a złożony: decydująca rola błonnika Wiele badań skupiało się na połączeniu cukrów z błonnikiem pokarmowym, którego jest dużo w miąższu owoców. Błonnik to złożony węglowodan, który nasz organizm nie może rozbić na wspomniane cukry proste. Wydłuża to czas trawienia pokarmów bogatych w błonnik, co powoduje zwiększone poczucie pełności i sytości. Ponadto błonnik spowalnia trawienie innych składników odżywczych, w tym cukrów prostych, co zapobiega szybkiemu wzrostu glukozy i insuliny we krwi. Nawet uwzględniając to, że nie każdy owoc jest w równej mierze bogaty w błonnik, wybór między nim a napojem wydaje się być oczywisty. Warto podkreślić, że najlepszym zaleceniem może być trzymanie się zasady złotego środka. Oznacza to zbilansowaną dietę, w której owoce są stałym elementem, jednak nie w nadmiernych ilościach. Autorka: Daryna Rubanets Źródła:
Comments are closed.
|
AutorkiIga Palacz Archiwum
December 2020
Kategorie |