Światowa Organizacja Zdrowia przestrzega przed nadmiarem sodu w diecie. Nadkonsumpcja sodu może prowadzić do wielu poważnych konsekwencji zdrowotnych, między innymi: nadciśnienia tętniczego, udarów mózgu, raka żołądka (i prawdopodobnie również raka przełyku), może też sprzyjać rozwojowi osteoporozy i kamicy nerkowej, a także rozwoju otyłości i przewlekłego stanu zapalnego. Głównym źródłem sodu w diecie jest sól. Średnie spożycie soli wynosi 9-12 gramów dziennie, co jest dwukrotnie większą ilością niż maksymalna zalecana dawka. Dozwolone 5g soli obejmuje sól pochodzącą ze wszystkich źródeł: zarówno tą, którą dodajemy samodzielnie do potraw oraz tą zawartą w produktach spożywczych. Szacuje się, że 80% spożywanej soli pochodzi z produktów przetworzonych. Chipsy, paluszki, przetwory mięsne, ryby wędzone, sery czy sosy to prawdziwa bomba soli! Sól znajdziemy także w produktach uznawanych za zdrowe, jak kiszona kapusta, pieczywo razowe czy parmezan, a nawet w produktach słodkich (choć w mniejszej ilości), jak płatki śniadaniowe, lody czy wafelki. Jak dbać o prawidłowe spożycie sodu w diecie?
Nadmiar sodu w diecie może mieć przykre konsekwencje zdrowotne, dlatego postępuj zgodnie ze wskazówkami, aby ograniczyć spożycie tego składnika. W szczególności uważaj na produkty przetworzone, które zawierają ukrytą sól, przez które nieświadomie możesz przekraczać maksymalne spożycie sodu. Autorka: Paulina Wójtowicz
Źródła: Guideline: Sodium intake for adults and children, Geneva, World Health Organization, 2012 Jarosz M. Normy Żywienia Dla Populacji Polski. Warszawa: Instytut Żywności i Żywienia, 2017 Comments are closed.
|
AutorkiIga Palacz Archiwum
December 2020
Kategorie |