HEJ! DOŁĄCZ DO NAS!
  • Zapisy
  • Ludzie
  • Blog
  • Film
  • Multimedia
  • Kontakt
  • Wystawa
  • Zapisy
  • Ludzie
  • Blog
  • Film
  • Multimedia
  • Kontakt
  • Wystawa
Search

Sól w codziennej diecie - uważaj na ukryte źródła sodu!

9/16/2020

 
Światowa Organizacja Zdrowia przestrzega przed nadmiarem sodu w diecie. Nadkonsumpcja sodu może prowadzić do wielu poważnych konsekwencji zdrowotnych, między innymi: nadciśnienia tętniczego, udarów mózgu, raka żołądka (i prawdopodobnie również raka przełyku), może też sprzyjać rozwojowi osteoporozy i kamicy nerkowej, a także rozwoju otyłości i przewlekłego stanu zapalnego.

Głównym źródłem sodu w diecie jest sól. Średnie spożycie soli wynosi 9-12 gramów dziennie, co jest dwukrotnie większą ilością niż maksymalna zalecana dawka.
​
Picture
Dozwolone 5g soli obejmuje sól pochodzącą ze wszystkich źródeł: zarówno tą, którą dodajemy samodzielnie do potraw oraz tą zawartą w produktach spożywczych. Szacuje się, że 80% spożywanej soli pochodzi z produktów przetworzonych. Chipsy, paluszki, przetwory mięsne, ryby wędzone, sery czy sosy to prawdziwa bomba soli! Sól znajdziemy także w produktach uznawanych za zdrowe, jak kiszona kapusta, pieczywo razowe czy parmezan, a nawet w produktach słodkich (choć w mniejszej ilości), jak płatki śniadaniowe, lody czy wafelki.
​
Picture
Jak dbać o prawidłowe spożycie sodu w diecie?
​
  • Ogranicz spożycie produktów przetworzonych o wysokiej zawartości soli, jak: konserwy, wędzonki, wędliny, kiełbasy, gotowe dania i sosy, sery, żywność typu fast-food, solone przekąski (chipsy, paluszki, krakersy itp.).
  • Produkty zdrowe, lecz solone (jak kiszonki, parmezan czy hummus) spożywaj z umiarem, balansując je porcją warzyw.
  • Czytaj informacje na etykietach i wybieraj produkty o najmniejszej zawartości soli.
  • Wybieraj produkty świeże i nieprzetworzone. Twój jadłospis powinien bazować na naturalnych produktach w oparciu o aktualną Piramidę Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej.
  • Posiłki przyprawiaj naturalnymi ziołami (uważaj na mieszanki przypraw, które mogą skrywać duże dawki soli i cukru), jak oregano, bazylia, tymianek, imbir, kolendra, pietruszka, kurkuma, curry, pieprz, rozmaryn, papryka, kardamon, cynamon, czosnek, gałka muszkatołowa. Zioła nie tylko poprawiają smak potraw i pomagają zredukować spożycie soli, lecz jednocześnie dostarczają wielu prozdrowotnych składników. Stopniowo zmniejszaj ilość dodawanej soli.
  • Zadbaj szczególnie o dietę swoich dzieci, ponieważ ich przyszłe nawyki żywieniowe kształtują się od pierwszych miesięcy życia.
 
Nadmiar sodu w diecie może mieć przykre konsekwencje zdrowotne, dlatego postępuj zgodnie ze wskazówkami, aby ograniczyć spożycie tego składnika. W szczególności uważaj na produkty przetworzone, które zawierają ukrytą sól, przez które nieświadomie możesz przekraczać maksymalne spożycie sodu.
​
​
Autorka: Paulina Wójtowicz

Źródła:
​​Guideline: Sodium intake for adults and children, Geneva, World Health Organization, 2012
Jarosz M. Normy Żywienia Dla Populacji Polski. Warszawa: Instytut Żywności i Żywienia, 2017
​
Picture
Weź udział

Comments are closed.

    Autorki

    Iga Palacz
    Paulina Idziak 
    i Inni

    Archiwum

    December 2020
    September 2020
    August 2020
    July 2020
    June 2020
    May 2020
    April 2020

    Kategorie

    All
    Aktywność Fizyczna
    Sen
    Zdrowe Jedzenie

    RSS Feed

Picture
Copyright © 2020
  • Zapisy
  • Ludzie
  • Blog
  • Film
  • Multimedia
  • Kontakt
  • Wystawa