HEJ! DOŁĄCZ DO NAS!
  • Zapisy
  • Ludzie
  • Blog
  • Film
  • Multimedia
  • Kontakt
  • Wystawa
  • Zapisy
  • Ludzie
  • Blog
  • Film
  • Multimedia
  • Kontakt
  • Wystawa
Search

Jesienny przewodnik — nasze samopoczucie i nawyki żywieniowe

10/14/2021

 
Zaczyna wcześnie się ściemniać, dni stają się coraz chłodniejsze, a w szafach pojawiają się ciepłe swetry — nadeszła jesień. Dla wielu z nas, oprócz wymiany garderoby, zmiana pory roku prowadzi też do zmiany trybu życia — kiedy całymi dniami pada deszcz możemy odczuwać mniej energii do wychodzenia z domu, a więcej chęci na jedzenie.
Jest to zupełnie normalne, ale dobrym pomysłem jest również zastanowić się nad tym, jakie są sposoby na podtrzymanie zdrowych nawyków żywieniowych jesienią. 

Picture
Źródło: Unsplash

​Co się dzieje z naszym organizmem jesienią?
​
​
Gdy przechodzimy przez sezon zmniejszenia liczby godzin ze światłem dziennym, możemy zauważyć pewne zmiany w naszym nastroju, poziomie energii, zaangażowaniu społecznym, motywacji i koncentracji. 

Oczywiście, podobnych zmian w funkcjonowaniu możemy doświadczyć o każdej porze roku. Może to być jednak przejawem sezonowego zaburzenia nastroju (ang. SAD — Seasonal Affective Disorder), w którym początek i koniec objawów są związane ze zmianą pór roku. Niektóre z objawów SAD dotyczą nadmiernej potrzeby snu, zmęczenia pojawiającego się bez obiektywnych powodów, odczucia smutku i/lub drażliwości. 

Należy dodać, że dwie największe klasyfikacje chorób, amerykańska DSM-5 i międzynarodowa ICD-10, nie oddzielają SAD jako odrębnej jednostki klinicznej. Oznacza to, że sezonowe zaburzenie nastroju nie może być zdiagnozowane przez lekarzy i jest raczej nazwą potoczną.

Zdaniem specjalistów, przyczyna złego samopoczucia w czasie jesienno-zimowym często leży w niedoborze światła słonecznego. Z czym wiąże się również spadek witaminy D, która jest syntezowana w naszym organizmie pod wpływem promieni słonecznych. 
 
Ważne jest, aby pamiętać, że nie musimy zmagać się ze złym samopoczuciem samodzielnie — w razie potrzeby możemy skorzystać z pomocy specjalistów, na przykład konsultacji psychologicznej. 
​
Jesienne jedzenie
​
Zmiany związane z jesienno-zimowym sezonem mogą dotyczyć również naszych nawyków żywieniowych. Badania wskazują, że ludzie, którzy odczuwają tzw. “jesienną chandrę” spożywają większe porcję jedzenia na kolacje, a także jedzą więcej wieczornych przekąsek w porównaniu do osób bez objawów SAD. W badaniach zaobserwowano również wyższą częstotliwość napadów objadania się i jedzenia pod wpływem emocji. 

Podobnie jak zmieniamy strój w zależności od pogody, warto również rozważyć dostosowanie tego, co jemy do odpowiedniej pory roku. Robimy to w celu zapobiegania pojawieniu się mniej zdrowych dla naszego organizmu nawyków żywieniowych. 

Poniżej wypisaliśmy dla Was kilka przykładów tego, że “typowo jesienne” jedzenie może być bardzo korzystnym dla naszego zdrowia: 
​
Picture

​W pełni naturalnie jest to, że możemy potrzebować więcej motywacji do zachowania zdrowych nawyków w trakcie pewnych momentów życiowych — czy to są zmniejszająca się liczba dni słonecznych, czy zbliżające się święta. Z pewnością można powiedzieć również, że sposoby na podtrzymanie zdrowej diety da się odnaleźć podczas każdej pory roku — liczy się nawet drobny krok na drodze do ulepszenia swojego trybu życia. Pomocnymi materiałami w tym mogą okazać się też nasze poprzednie artykuły: 
  • Zdrowe nawyki w czasie Bożego Narodzenia - HEJ! DOŁĄCZ DO NAS! 
  • Załamanie podczas diety — jak sobie poradzić? 
​
Autorka: Daryna Rubanets
​

​
Źródła:
  • Brown, M. J. (2018). Top 11 Science-Based Health Benefits of Pumpkin Seeds. https://www.healthline.com/nutrition/11-benefits-of-pumpkin-seeds 
  • Jennings, K. (2018). 10 Impressive Health Benefits of Apples. https://www.healthline.com/nutrition/10-health-benefits-of-apples 
  • Kizilaslan, N., & Erdem, N. Z. (2019). The Effect of Different Amounts of Cinnamon Consumption on Blood Glucose in Healthy Adult Individuals. International Journal of Food Science, 2019, 1–9. https://doi.org/10.1155/2019/4138534 
  • Penckofer, S., Kouba, J., Byrn, M., & Estwing Ferrans, C. (2010). Vitamin D and Depression: Where is all the Sunshine? Issues in Mental Health Nursing, 31(6), 385–393. https://doi.org/10.3109/01612840903437657 
  • Wurtman, J. J. (2021). Halloween Candy and SAD. https://www.psychologytoday.com/intl/blog/the-antidepressant-diet/202109/halloween-candy-and-sad 
  • Yang, Y., Zhang, S., Zhang, X., Xu, Y., Cheng, J., & Yang, X. (2020). The Role of Diet, Eating Behavior, and Nutrition Intervention in Seasonal Affective Disorder: A Systematic Review. Frontiers in Psychology, 11. https://doi.org/10.3389/fpsyg.2020.01451 

​

Comments are closed.

    Autorki

    Iga Palacz
    Paulina Idziak 
    i Inni

    Archiwum

    December 2020
    September 2020
    August 2020
    July 2020
    June 2020
    May 2020
    April 2020

    Kategorie

    All
    Aktywność Fizyczna
    Sen
    Zdrowe Jedzenie

    RSS Feed

Picture
Copyright © 2020
  • Zapisy
  • Ludzie
  • Blog
  • Film
  • Multimedia
  • Kontakt
  • Wystawa