Zaczyna wcześnie się ściemniać, dni stają się coraz chłodniejsze, a w szafach pojawiają się ciepłe swetry — nadeszła jesień. Dla wielu z nas, oprócz wymiany garderoby, zmiana pory roku prowadzi też do zmiany trybu życia — kiedy całymi dniami pada deszcz możemy odczuwać mniej energii do wychodzenia z domu, a więcej chęci na jedzenie. Jest to zupełnie normalne, ale dobrym pomysłem jest również zastanowić się nad tym, jakie są sposoby na podtrzymanie zdrowych nawyków żywieniowych jesienią. Źródło: Unsplash Co się dzieje z naszym organizmem jesienią? Gdy przechodzimy przez sezon zmniejszenia liczby godzin ze światłem dziennym, możemy zauważyć pewne zmiany w naszym nastroju, poziomie energii, zaangażowaniu społecznym, motywacji i koncentracji. Oczywiście, podobnych zmian w funkcjonowaniu możemy doświadczyć o każdej porze roku. Może to być jednak przejawem sezonowego zaburzenia nastroju (ang. SAD — Seasonal Affective Disorder), w którym początek i koniec objawów są związane ze zmianą pór roku. Niektóre z objawów SAD dotyczą nadmiernej potrzeby snu, zmęczenia pojawiającego się bez obiektywnych powodów, odczucia smutku i/lub drażliwości. Należy dodać, że dwie największe klasyfikacje chorób, amerykańska DSM-5 i międzynarodowa ICD-10, nie oddzielają SAD jako odrębnej jednostki klinicznej. Oznacza to, że sezonowe zaburzenie nastroju nie może być zdiagnozowane przez lekarzy i jest raczej nazwą potoczną. Zdaniem specjalistów, przyczyna złego samopoczucia w czasie jesienno-zimowym często leży w niedoborze światła słonecznego. Z czym wiąże się również spadek witaminy D, która jest syntezowana w naszym organizmie pod wpływem promieni słonecznych. Ważne jest, aby pamiętać, że nie musimy zmagać się ze złym samopoczuciem samodzielnie — w razie potrzeby możemy skorzystać z pomocy specjalistów, na przykład konsultacji psychologicznej. Jesienne jedzenie Zmiany związane z jesienno-zimowym sezonem mogą dotyczyć również naszych nawyków żywieniowych. Badania wskazują, że ludzie, którzy odczuwają tzw. “jesienną chandrę” spożywają większe porcję jedzenia na kolacje, a także jedzą więcej wieczornych przekąsek w porównaniu do osób bez objawów SAD. W badaniach zaobserwowano również wyższą częstotliwość napadów objadania się i jedzenia pod wpływem emocji. Podobnie jak zmieniamy strój w zależności od pogody, warto również rozważyć dostosowanie tego, co jemy do odpowiedniej pory roku. Robimy to w celu zapobiegania pojawieniu się mniej zdrowych dla naszego organizmu nawyków żywieniowych. Poniżej wypisaliśmy dla Was kilka przykładów tego, że “typowo jesienne” jedzenie może być bardzo korzystnym dla naszego zdrowia: W pełni naturalnie jest to, że możemy potrzebować więcej motywacji do zachowania zdrowych nawyków w trakcie pewnych momentów życiowych — czy to są zmniejszająca się liczba dni słonecznych, czy zbliżające się święta. Z pewnością można powiedzieć również, że sposoby na podtrzymanie zdrowej diety da się odnaleźć podczas każdej pory roku — liczy się nawet drobny krok na drodze do ulepszenia swojego trybu życia. Pomocnymi materiałami w tym mogą okazać się też nasze poprzednie artykuły:
Autorka: Daryna Rubanets Źródła:
Comments are closed.
|
AutorkiIga Palacz Archiwum
December 2020
Kategorie |